Nettleser ikke støttet

Hei! Denne nettsiden støtter ikke Internet Explorer.
Vi anbefaler at du oppdaterer nettleseren din til for eksempel Edge, Firefox eller Chrome.

Lukk

Brett-ut magi fra Samsung

Den brettbare skjermen gjør Samsung Galaxy Z Fold3 til både en smarttelefon og et nettbrett som får plass i lomma.

Ingvild Steinnes
Leveranseansvarlig i Phonero

Test: Samsung Galaxy Z Fold3

  • Skjerm: Utbrettbar 120 Hz-skjerm på 7,6-tommer
  • Kamera: Trippelt med 12 + 12 + 12 MP
  • Prosessor: Qualcomm Snapdragon 888 5G
  • Minne: 256 GB eller 512 GB
  • Batteri: 4400 mAh med hurtiglading
  • IPX8-sertifisert
Samsung Galaxy Z Fold3 kommer i fargene Phantom Green, Phantom Black og Phantom Silver.
Samsung Galaxy Z Fold3
Les mer og bestill i Phoneros nettbutikk

Ved første øyenkast ser Samsungs nye fold-telefon ut som en nokså vanlig, men litt smal og ganske tykk smarttelefon. Magien skjer i det du folder mobilen ut til en 7,2 tommers AMOLED-skjerm og har noe som likner på et nettbrett for hånden. Her åpner det seg opp en hel verden full av muligheter, og jeg kan ikke annet enn å la meg imponere.

For den nesten kvadratiske storskjermen på innsiden av telefonen gir en helt annen oversikt enn dagens smarttelefoner, og med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz er den dobbel så rask som svært mange andre mobiler på markedet, blant annet min egen Samsung Galaxy A71.

Her snakker vi silkemyk brukeropplevelse! Det er lekende lett å navigere og se innhold. Og for oss som er fan av multitasking, er denne telefonen virkelig en drøm.

Innvendig skjerm kan nemlig utnyttes maksimalt ved hjelp av Split View-funksjonen. Med denne er det mulig å kjøre tre apper ved siden av og under hverandre, og jobbe i alle sammen simultant. Jeg kan også åpne flere vinduer fra samme app, og ved hjelp av trekk- og slipp-funksjonalitet, kan jeg trekke tekst, bilder og dokumenter fra en app til en annen.

Den perfekte jobbmobilen

En annen hendig funksjon er Samsungs avanserte hengselteknologi som gjør at du kan brette mobilen ut i Flex Mode. Da står den av seg selv i ulike vinkler, akkurat som en laptop. Mange av de mest vanlige appene fra Google og Microsoft som brukes i jobbsammenheng, er nå optimalisert for nettopp denne bruken, som for eksempel Google Docs- og Office-appene. Det betyr at du i Flex Mode kan følge med på en Teams-presentasjon på den innvendige skjermens øvre halvdel, mens du på den nederste skjermen vil kunne se deltakerne.

Når man har brettet ut skjermen helt er det også mulig å bruke tjenester som Phonero Din Bedrift og Bedriftsnett web-sentralbordet i sin helhet uten begrensninger. Med den enorme skjermstørrelsen på 7,6 tommer er det mulig å bruke arbeidsverktøy som tidligere var forbeholdt nettbrett eller PC fra mobiltelefonen.

Slike fleksible funksjoner gjør Samsung Galaxy Z Fold3 til et perfekt arbeidsverktøy og en god erstatter for nettbrett eller PC, særlig hvis du ofte er på farten i jobbsammenheng. For økt produktivitet kan den med fordel brukes sammen med Samsung S PEN, som tidligere har vært forbeholdt selskapets NOTE-telefoner, men som nå også støtter Z Fold3.

Med S Pen – eller S Pen Fold Edition og S Pen Pro, som de to nye variantene heter (må kjøpes separat) – kan du ta notater, tegne og signere kontrakter direkte på storskjermen.

Men merk deg at S Pen kun fungerer på den innvendige skjermensom Samsung definerer som selve produktivitetsområdet. Telefonens frontskjerm på 6,2 tommer – også denne med 120 Hz skjermoppfriskningsrate – er laget for mer kjappe og dagligdagse ting, som å ringe, sende meldinger, sjekke mail og så videre.

Med Flex Mode kan Samsung Galaxy Z Fold3 stå av seg selv - nesten som en liten laptop

Robust og vanntett

I en sammenbrettet tilstand, er Z Fold3 ganske smal (25:9 format). Det gjør at den er perfekt for enhåndsbruk og god å holde i. Men med en tykkelse på 1,6 cm og en vekt på 271 gram, er det på ingen måte noen småtass det her. Telefonen er nemlig en god del tyngre enn de andre smarttelefonene på markedet, selv om den veier noe mindre enn forgjengeren sin, Z Fold2, noe som selvsagt er et pluss.

I tillegg har Fold3, som den første brettbare mobilen, fått IPX8-sertifisering. Det betyr at den er vanntett ned til halvannen meters dybde i opptil 30 minutter. Med kraftige og slitesterke materialer skal den også tåle en støyt, lover Samsung.    

Utvendig er telefonen beskyttet med Gorilla Glass Victus som skal takle fall på opptil to meter. Rammen og hengslene er laget av Armor Aluminium, det hardeste aluminiumet som noen gang er brukt på en smarttelefon, mens innvendig hovedskjerm har fått en ripebestandig plastfilm som gjør at den er hele 80 prosent mer holdbar enn Fold2.

Anvendelig kamera

Hvis du kikker nøye etter vil du se at det ligger et lite selfie-kamera under skjermen. Dette er omtrent usynlig når det ikke er i bruk, og forstyrrer derfor ikke seeropplevelsen. Kameraet har beskjedne 4 megapiksler og er nok først og fremst beregnet for videosamtaler, i og med at kvaliteten er så som så. Dette er dog ingen krise, siden du uansett alltid kan bruke de langt bedre ytterkameraene til å ta bilder med, som selfie-kameraet på frontskjermen (10 megapiksler) når telefonen er sammenslått, eller de tre hovedkameraene på telefonens bakside når den er brettet ut. Hovedkameraene har vidvinkel, ultravinkel og tele-zoom, alle med 12 megapiksler, og de tar virkelig flotte bilder.  

Likevel er ikke kameraoppsettet til Z Fold3 banebrytende utover det at selfie-kameraet denne gangen er plassert under skjermen. Telefonen taper i kampen mot kamerakongen Samsung G S21 Ultra.

Men alt i alt er det under normale forhold lett å ta bra bilder og filme med Z Fold3. For eksempel kan du i Flex Mode sette telefonen fra deg på et stødig underlag, noe som er praktisk når du tar bilder med lange lukketider eller gruppebilder der du selv er med. Totalt sett er det enklere å ta gode bilder med Samsung Galaxy Z Fold3 enn med noen annen mobiltelefon på markedet på grunn av dette.

Rå på underholdning

Flex Mode er også genial for film, spill og annen underholdning, i og med at du slipper å holde telefonen. Med skjermenes raske oppdateringsrate og Snapdragon 888, den råeste prosessoren som er å få fra Qualcomm, er det ingenting å utsette på telefonens ytelse. Her snakker vi knivskarpe bilder med god flyt, og to helt rå stereohøyttalere som leverer en sterk lydopplevelse.

Populære apper som YouTube, Snapchat, Netflix og Spotify er alle optimalisert for Z Fold3, og gaming fungerer ypperlig på den store skjermen, da de aller fleste spillene vet å utnytte den store flaten.

Et bittelite minus er at skjermformatet ikke passer til moderne 21:9 videoformat. Så skal du bruke telefonen til å se film, må du finne deg i ganske brede stolper både over og under bildet. Og selvsagt bretten i midten av skjermen. Men her har Samsung gjort en god jobb. Den lille bulken tenker jeg ikke over en gang. Faktisk er den nesten ikke merkbare når jeg drar fingeren over.

Jeg er også positivt overrasket over batterikapasiteten på 4,400 mAh. Ved normal bruk har telefonen en batterilevetid på en dag, og det er slettes ikke så verst med tanke på at det tross alt er mange funksjoner, skjermer og kameraer som skal forsynes med strøm. Dynamisk skjermoppdatering sørger for at Z Fold3 kun leverer 120 Hz når det er nødvendig, så jeg har per dags dato aldri opplevd batteriangst, og med mitt bruk har batteriet vart opptil to dager uten at jeg har måtte lade den.

Konklusjon

Hvis du er opptatt av produktivitet, og hvis tanken på en smarttelefon og et nettbrett i ett fascinerer deg, bør du absolutt vurdere Samsung Galaxy Z Fold3. Dette er uten tvil den beste og mest spennende fold-telefonen som er produsert til nå.

Den er likevel ikke for hvermannsen. Samsung Galaxy Z Fold 3 med 256 GB lagring koster 15 590 kroner, mens 512 GB-versjonen har en prislapp på 16 390 kroner.

Vidunderet føles med andre ord både i lomma og lommeboka.

Samsung Galaxy Z Fold3
Les mer og bestill i Phoneros nettbutikk

Følg oss på sosiale medier